top of page

Idylka v šenku

Aktualizováno: 8. 4.



Niečo zo reakcií na Facebooku.   

Keď som na 77. výročie SNP zdieľal na facebookových stránkach Vajnory v spomienkach túto fotku, tak mi v správe napísal syn môjho starého dobrého kamaráta toto:


"Páčia sa mi fotky, ktoré dávate na facebook, no z niektorými vašimi textami nie celkom súhlasím. Tejto fotke som nedal laik, lebo v nej odsudzujete tých, čo nie sú v konflikte s našim systémom a podporujete tak extrémizmus. Sledujem politickú situáciu vo svete a nevidím dôvod, prečo by sme nemali veriť súčasnej vláde."


Rešpektujem, že sa nechcel na tú tému baviť verejne a tak nebudem uvádzať jeho identitu, no nedá mi, aby som tu neuviedol svoju odpoveď.

Ja Ju


Ahoj, … Neuverejňujem tu fotky kvôli zbieraniu "lajkov", ale preto, že sa snažím oživovať naše spomienky a pri tom dúfam, že nám pamätníci pomôžu rozširovať informácie a korigovať údaje o fotkách.

No a tiež dúfam, že prostredníctvom spomienok sa aj tí mladší dozvedia, kto sme, kto boli tí Vajnoráci, čo tu boli pred nami a ako žili.

Snažím sa pripomínať a nie súdiť … a už vôbec nie za to, kto čomu veril alebo verí.

Myslím, že je každého osobnou vecou, či verí na Janka Hraška alebo na Mickey mousa. 😉


To, že si vážim ľudí, čo si nedajú svoj "sedliacky" rozum premasírovať médiami, neznamená, že uvedomelých občanov alebo angažovanú mládež odsudzujem. Vždy tu boli a budú.

Viem, že dookola opakovanú lož časom začnú považovať za pravdu aj mentálne zdraví ľudia (hlavne mladí, ktorí ešte nestihli vlastnou skúsenosťou spoznať, ako v skutočnosti funguje svet).


Chápem tiež, že ľahšie sa ide po prúde, ako proti nemu, a preto rozumiem mlčiacej väčšine (hlavne tým, čo musia živiť rodinu a boja sa, že ich za názor vyrazia z roboty).


Dnes už uznávam aj to, že nejaký "spoločenský poriadok" musí byť. Ako hovorí Švejk: "Jinak by ste, vy kluci pitomí, lezli jako vopice po stromech". 


Snažím sa nesúdiť ani tých, čo slúžia moci tak, že pomáhajú prenasledovať ľudí s iným názorom, aký je práve obligátny (aj keď priznávam, že sú mi odporní).


Vo svojom pokročilom veku si myslím, že konanie človeka s rozumom a slobodnou vôľou môže súdiť len taká inštancia, ktorá je vysoko nad emóciami a mimo ľudských mocenských vplyvov (môžeš si ju pomenovať po svojom: svedomie, prozreteľnosť …).


To však neznamená, že sa mienim akokoľvek prispôsobovať názorovým trendom.

Vo svojom pokročilom veku, už ani keby som chcel, nedokážem veriť médiám viac, ako vlastnému poznaniu.

Vo svojom veku však ešte nie som tak mentálne slabý, aby som kvôli kľudu či získaniu nejakej výhody pritakával klamstvám, alebo sa bál nahlas vysloviť svoj názor.


Nie som tak nevzdelaný, ani tak zaslepený, aby som nepochopil, že v celých dejinách ľudstva a teda aj dnes, ovládajú ľudí/ľudstvo skupiny mocných tým, že manipulujú s vedomím más.


To však neznamená, že mienim, kohokoľvek "obracať na svoju vieru". 😉


Ak je toto podľa teba extrémizmus, tak sa k nemu nadšene hlásim. 😍


 

Poznámka o poznámke:

Pri popise fotky sa snažím, aby bol vecný, no v poznámke uvádzam svoj vlastný názor/stanovisko; to, s čím sa dá nesúhlasiť😉


45 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Občianstvo

bottom of page